Flow4Life Coaching & Counselling Werkwijze Over mezelf Tarieven Training & Workshops Agenda Contact Inspiratie

Flow

De metafoor 'in je flow zijn', wordt wel gebruikt om de moeiteloze inspanning te beschrijven die je voelt op de momenten die je als de beste in je leven ervaart.

Als je optimaal betrokken bent bij een activiteit waarbij je hart, wil en verstand op dezelfde lijn zitten en die als vanzelf lijkt te gaan, ben je in 'flow'. Het begrip flow is bedacht en uitgebreid onderzocht door gelukspsycholoog Mihaly Csikszentmyhalyi.

Meestal heb je dan een helder en duidelijk doel voor ogen en kun je na elke handeling constateren hoe het gaat en weet je of je situatie al of niet verbeterd is. Je krijgt dus een directe feedback op je acties. Verder zijn je vaardigheden in harmonie met je uitdaging en raak je volledig betrokken bij wat je doet.

Als je in de flow zit dan is er in je bewustzijn is geen ruimte voor afleidende gedachten of irrelevante gevoelens. Het zelfbewustzijn verdwijnt naar de achtergrond, en je voelt je sterker dan normaal. Het besef van tijd raakt in de war: uren lijken voorbij te vliegen.

Vrijwel elke activiteit kan flow genereren, tuinieren, een goed gesprek met vrienden, luisteren naar muziek, autorijden of uitgebreid koken, als er aan de relevante voorwaarden voldaan is. En natuurlijk ervaar je flow op je werk als je voldoende uitdaging vindt voor de activiteiten die je doet en je er energie van krijgt.

Als de uitdaging echter te groot is kan dit leiden tot frustraties en ongerustheid en uiteindelijk zelfs tot angst. Als de uitdaging te klein is zal dit in eerste instantie lijden tot ontspanning en uiteindelijk tot verveling. Ook als de uitdaging en de benodigde vaardigheden onder ons niveau liggen kunnen we helemaal uit de flow raken en ons flink gefrustreerd of juist apathisch voelen.

Vaak hebben we tegenstrijdige gevoelens, verlangens en gedachten en voeren we een gevecht in ons bewustzijn. Als je teveel negatieve gedachten en emoties, als verdriet, (faal) angst of verveling ervaart dan vraagt dit veel van je energie waardoor je jouw aandacht niet kunt gebruiken voor opbouwende bezigheden.

Positieve emoties als geluk, kracht of alertheid zorgen ervoor dat je energie niet in beslag genomen wordt door zorgen en gepieker over problemen zodat je jouw aandacht kunt besteden aan dingen waar jij warm voor loopt. En vaak gaat dit ook nog hand in hand, want waar jij je energie uithaalt daar liggen meestal ook je talenten!

Natuurlijk kunnen we ook zonder flow-ervaring gelukkig zijn. Bijvoorbeeld als we genieten van een zonnebad, een vakantie of een stabiele relatie. Ook dit zijn waardevolle momenten in ons leven. Dit geluksgevoel is echter afhankelijk van gunstige externe omstandige heden waardoor het kwetsbaarder is. Het geluksgevoel dat voortvloeit uit flow, is een gevoel dat we zelf gecreƫerd hebben.

Namaste Webdesign